Франсоа Фийон
Франсоа Фийон / БГНЕС, архив
Директорът на предизборната кампания на Франсоа Фийон подаде оставка, съобщи френският в. "Либерасион". Това става два дни, след като кандидатът на десницата за президентските избори във Франция разкри, че вероятно ще му бъдат повдигнати обвинения за фиктивно назначение на съпругата му на парламентарен пост, предаде ДПА.

По-рано в. "Журнал дю диманш" публикува писмото с оставката на Патрик Стефанини, в което той казва, че почти нищо не е останало от работата му по изграждане "на широк съюз на десницата и центъра" зад Фийон.

Кандидатът за президент на Франция Фийон ще се сдобие с обвинения

Според "Либерасион" Стефанини е потвърдил, че оставката му е окончателна.
 
Скандал беляза кампанията на Франсоа Фийон. Очаква се да му бъдат повдигнати обвинения за това, че е назначил фиктивно на служба съпругата си Пенелъпи.

Обвиниха във финансови злоупотреби Франсоа Фийон

Френският кандидат за президент и съпругата му Пенелъпи
БГНЕС, архив

Скандалът около Пенелъпи Фийон избухна след публикация на изданието „Канар аншене”, в която се твърди, че тя е работила фиктивно за мъжа си, но е получила 831 440 евро. По-късно стана ясно, че разследването се разширява и обхваща и децата на Фийон. Той от своя страна изтъкна, че семейството му е „помагало” през политическата му кариера. И бе категоричен, че ще продължи участието си в президентската надпревара.

Разследването на Франсоа Фийон обхвана и две от децата му

Това обаче не се харесва от мнозина в неговата партия. След като Фийон съобщи, че ще му бъдат повдигнати обвинения, но остава в надпреварата за президентския пост, негови приближени подадоха оставки.