Обвиниха във финансови злоупотреби Франсоа Фийон
Обвиниха във финансови злоупотреби Франсоа Фийон / Guliver/Getty Images

Кандидатът на френската десница за президентския пост Франсоа Фийон е злоупотребил с държавни пари, докато е бил сенатор, пишат френски медии. Обвиненията се отправят на фона на шумотевицата около неговата съпруга, разследвана за предполагаемо фиктивно заемане на длъжност, предаде АФП.

"Журнал дьо диманш" твърди, че заемайки поста сенатор от 2005 до 2007 г., Франсоа Фийон е осребрил 7 чека на свое име, по един на тримесечие, "на обща стойност около 21 000 евро" - сума, отговаряща на "дължимите кредити за помощници".

Според новинарския сайт Медиапар бившият премиер "си е сложил в джоба част от кредитите, предназначени по принцип за възнаграждения на помощници, чрез система от неясни поръчки". Снощи Медиапар огласи оценка, според която "източените суми безспорно" не надхвърлят 25 000 евро.

Новите обвинения никак не са добре дошли за кандидата на десницата, въвлечен в аферата за фиктивни длъжности, предполагаемо заемани от жена му Пенелопи, който се очаква да направи днес опит за подновяване на позаглъхналата си кампания с голям митинг в Париж.

В отговор на запитване от АФП обкръжението на Фийон заяви днес, че не коментира случая, разследван в момента от правосъдието.

Но депутатът от неговата партия "Републиканците" Ерик Сиоти заяви за медийното сдружение "Франс енфо", че аферата с черните каси на Сената "не засяга Франсоа Фийон нито директно, нито лично".

От ноември 2013 г. двама финансови следователи разследват подозрения, че държавни средства са отклонявани чрез черни каси в полза на сенатори и бивши сенатори от партия "Съюз за народно движение", преименувана на "Републиканците". Става дума за периода след 2009 г., но Фийон е напуснал Сената през 2007 г., следователно правосъдието не може да го търси в рамките на това разследване, пояснява АФП.

Източник: БТА