Френският кандидат за президент Франсоа Фийон
Френският кандидат за президент Франсоа Фийон / БГНЕС, архив
Френските власти са претърсили жилището на кандидата за президент Франсоа Фийон като част от разследване на по обвиненията, че е плащал заплата на членове на семейството си, които не са вършели никаква работа, предаде Асошиейтед прес.

Кандидатът за президент на Франция Фийон ще се сдобие с обвинения

Двама полицейски служители съобщават, че обискът е бил извършен вчера сутринта. Те отказаха да съобщят повече подробности, защото нямат разрешение да коментират случая публично. Адвокатите на семейство Фийон също отказаха коментар.

Френският кандидат за президент и съпругата му Пенелъпи
БГНЕС, архив

Фийон се опитва да предпази своята консервативна партия от разцепление, на фона на недоволство от решението му да продължи кампанията си въпреки разследването. Той отрича да е извършил нещо нередно, но натискът да се откаже и да подкрепи друг се засилва. Ръководителят на финансите на предизборния щаб на Фийон Жил Боайе и трима депутати от неговата партия "Републиканците" обявиха вчера, че напускат предизборния му екип, отбелязва АП.
 
Говорителят на кампанията на Франсоа Фийон е разследван за данъчни измами

Франсоа Фийон съобщи, че очаква по-късно този месец да му бъдат повдигнати обвинения по делото за фиктивното наемане на работа на съпругата му като негов парламентарен помощник.

Съпругата на френския кандидат за президент Франсоа Фийон - Пенелъпи
БГНЕС, архив

Скандалът около Пенелъпи Фийон избухна след публикация на изданието „Канар аншене”, в която се твърди, че тя е работила фиктивно за мъжа си, но е получила 831 440 евро. По-късно стана ясно, че разследването се разширява и обхваща и децата на Фийон.

Франсоа Фийон няма да се оттегли от президентската надпревара

Фийон изтъкна, че семейството му е „помагало” през политическата му кариера. Той бе категоричен, че ще продължи участието си в президентската надпревара.

Франсоа Фийон
БГНЕС, архив

БТА