/ iStock/Getty Images
Турският министър на отбраната Хулуси Акар обвини Гърция, че се опитва да анулира споразумението на Турция от 2019 г. за демаркация на морските зони с Либия в Източното Средиземноморие, съобщава в. "Катимерини".

Без пробив в преговорите за Кипър след среща в Женева

"Определени страни, особено Гърция, предприеха провокативни стъпки спрямо настоящото либийско правителство заради споразумението", заяви Акар в обръщение към специалните сили на страната.

Той каза, че Турция и Либия неотдавна са потвърдили ангажимента си по отношение на споразумението, което Гърция твърди, че няма законова сила. "Ние обсъдихме въпроса с нашите либийски приятели и братя и се съгласихме по всички въпроси. Те казаха, че няма да има проблем", посочи Акар.

В скоро време Мицотакис ще се срещне с Ердоган

Турският министър на отбраната също така обвини Гърция че разпалва напрежението в региона и отново подчерта позицията на Анкара за решаване на проблема с разделението на Кипър чрез двудържавен модел.

"Това, което трябва да се направи в Кипър, е да се намери формула на мирно съжителство между две суверенни, независими държави", заяви Акар. Никозия и Атина твърдят, че турското предложение за двудържавнио решение е явно нарушение на резолюциите на ООН и никога няма да бъде прието, отбелязва изданието.
БТА