/ iStock/Getty Images
Турция и Гърция са готови на преговори по въпроса за Източното Средиземноморие, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство след видеоконференция между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и германския канцлер Ангела Меркел, предаде турската частна телевизия НТВ.

В изявление на турското президентство се посочва, че във фокуса на днешния видеоконферентен разговор между тримата са били отношенията на Турция с ЕС. Обсъдени са били и развитията в Източно Средиземно море, като е било заявено, че Турция и Гърция са готови да започнат проучвателни преговори помежду си.

Президентът Ердоган е заявил по време на дискусията, че "относителният тласък" по отношение на намаляването на напрежението в Източното Средиземноморие и разработването на канали за диалог трябва да бъде съхранен чрез взаимни стъпки. По думите му турската страна винаги е поставяла ударение върху диалога и преговорите и "въпреки десетките провокации" не отстъпва от здравия разум и хладнокръвието.

Ердоган е изказал благодарност за посредническите усилия на Германия. Той е изразил увереност, че една регионална конференция за Източното Средиземноморие с участието на всички засегнати страни, в т.ч. кипърските турци, би довела до положителни и конструктивни решения, които да са от полза за всички.

По повод на предстоящата среща на върха на ЕС на 24 и 25 септември турският президент е казал, че се надява тя да осигури нов тласък за отношенията на Турция с ЕС. Той е посочил, че не се съмнява, че връзките на Анкара с Брюксел би могло да бъдат върнати в положителен курс, ако бъдат направени конкретни стъпки по отношение на Митническия съюз, визовата либерализация и споразумението за мигрантите.

Според Ердоган развиването на здраво сътрудничество на ЕС с Турция може да допринесе за разрешаването на регионални въпроси. Президентът е изразил задоволство от усилията на Меркел и Мишел да осигурят позитивен дневен ред в отношенията Турция-ЕС, отбелязва още НТВ.
БТА