Холандски вестник: ЕК трябва да има твърда позиция по процеса в Либия
Холандски вестник: ЕК трябва да има твърда позиция по процеса в Либия / netinfo

Европейският съюз трябва да заеме твърда позиция за процеса в Либия, тъй като положението е скандално – петте българки и палестинският лекар седят зад решетките вече седем години, пише днес холандският в. "Фолкскрант", цитиран от ДПА.

Всичко подсказва, че шестимата медици са само пионките в една мръсна игра, в която правните норми се явяват само една променлива величина, коментира изданието. Либия предложи да се изплатят компенсации от по 10 милиона евро за всяко заразено с

ХИВ дете. Това силно напомня за десетте милиона долара, които Джамахирията трябваше да изплати на роднините на жертвите от атентата над Локърби, отбелязва вестникът.

ЕС и няколко страни членки вече отпуснаха големи суми за фонд в подкрепа на заразените деца и се очаква, че ще има поне още една парична помощ, но Брюксел няма да струва и пет пари, ако се остави да бъде изнудван за откуп при условията на Кадафи, пише "Фолкскрант". Не си заслужава да се пада на колене в името на добрите, конструктивни отношения с Либия, отбелязва вестникът.

Решението на либийският съд е обида за всеки интелигентен човек, пише испанският "Паис". Съдът пренебрегна всички научни доказателства, с които видни експерти бяха единодушни, че засегнатите деца са били заразени със СПИН преди обвиняемите да започнат работа в клиниката, припомня всекидневникът.

Ако смъртните присъди бъдат изпълнени, това безвъзвратно ще унищожи сближаването между Либия и Запада, към което режимът на Кадафи се стремеше от години, добавя "Паис". Сега зависи от либийския лидер да намери изход след целия този съдебен фарс, тъй като нищо в Либия не се случва без одобрението на Кадафи, пише изданието.