Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн / Gulliver/Getty Images
Харви Уайнстийн вероятно ще се отърве с по-лека присъда, след като съдебните заседатели в Лос Анджелис не успяха да постигнат съгласие дали опозореният киномагнат е планирал отрано нападението си срещу жена, заради което вече бе осъден за изнасилване, предаде Асошиейтед прес.

Лайза Ленч, съдия от Върховния съд на Лос Анджелис, обяви процеса за невалиден, след като журито не успя да стигне до присъда по 2 специални обвинения - че Уайнстийн е планирал отрано нападението си срещу актрисата-модел през 2013 г. и че тя е била „особено уязвима“.

Ако съдебните заседатели бяха установили, че е налице едно от двете обстоятелства, Уайнстийн щеше да бъде изправен пред увеличен максимален срок от 24 години при окончателното му осъждане догодина. Развитието от вторник обаче означава, че бившият холивудски продуцент, който ден по-рано бе осъден за изнасилване и сексуален тормоз, ще бъде изправен пред максимум от 18 години затвор.

Уайнстийн в момента излежава една 23-годишна присъда, след като беше осъден за изнасилване и сексуално посегателство в Ню Йорк през 2020 г. Той обжалва тази присъда, както вероятно ще направи и с наказанието, произнесено от съд  в Калифорния.

Уайнстийн беше обвинен в изнасилване или сексуално посегателство над четири жени, но след едномесечен процес беше осъден само по обвиненията на една жена. Съдебните заседатели оправдаха Уайнстийн по обвинения, базирани на разказа на друга жена, и не успяха да стигнат до присъда по обвиненията на още две жени.

Съдебният състав беше върнат във вторник, за да изслуша аргументите по твърдението за специални обстоятелства. Съдия Ленч ще проведе изслушване на 9 януари, за да определи следващите стъпки по делото.
 
Христо Кьосев/БТА