Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн / Gulliver/Getty Images
Харви Уайнстийн е използвал влиянието си над сходен тип жени, предадоха световните осведомителни агенции, като цитираха встъпителното слово на окръжния прокурор Пол Томпсън на започналото дело срещу продуцента в Лос Анджелис.

Пострадалите от сексуалните посегателства на Уайнстийн жени са се надявали да пробият в Холивуд. Всички те са останали в хотелска стая с продуцента, който по това време е символ на властта в киното. Жените разказват сходни истории, те не са се познавали една друга, каза прокурорът.

70-годишният бивш киномагнат излежава 23-годишна присъда по обвинения в Ню Йорк. Настоящото дело е по обвинения в общо 11 изнасилвания и сексуални нападения в Калифорния.

Жените са били поканени в хотелски стаи от Харви Уайнстийн под предлог за провеждане на бизнес среща. Повечето от тях са били актриси. Една от пострадалите жени е сценаристка. Уайнстийн й е казал да донесе сценария си в хотела.

Прокурорът Пол Томпсън представи свидетелски показания, цитирайки подробности за сексуалното насилие, упражнено от бившия продуцент. Уайнстийн се е възползвал от статуса си на най-могъщия човек в Холивуд. Игнорирал е всички думи и знаци, сочещи, че жените не са били съгласни с действията му, каза прокурорът.

На процеса ще свидетелстват и четири дами, но за отношенията си с тях Уайнстийн не е обвинен по настоящото дело. Жените искат да демонстрират своето несъгласие с действията му.

Харви Уайнстийн се появи в съда с тъмен костюм. Адвокатът му Марк Уърксмен каза пред заседателите, че свидетелските показания са слаби и неоснователни твърдения, които ще се изпарят при по-внимателен поглед. „Ще разберете, че в Холивуд сексът е бил стока“, каза още адвокатът на Уайнстийн. „Всички са правили така. Сега го погледнете. Той не Брад Пит или Джордж Клуни. Мислите ли, че красивите жени биха правили секс с него, защото е красив? Не. Те са го правили заради могъществото му.“

Защитникът каза още, че всяка от жените е свидетелствала след разкритията за поведението на Уайнстийн и така е спомогнала на движението #Аз също (#MeToo) да набере сила. Според прокурора Томпсън жертвите не са говорили публично, тъй като са се страхували, че Уайнстийн може да унищожи кариерите им.

Окръжният прокурор показа плакати на филмите „Криминале“, „Влюбеният Шекспир“ и др. пред заседателите. „По това време той беше най-могъщият човек в индустрията“, каза Томпсън, цитирайки една от жените. По думите на друга „той беше крал“.  

Общо повече от 90 жени, сред които са Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Розана Аркет, обвиняват Харви Уайнстийн в сексуално посегателство, нападение или изнасилване. Давността в много от случаите е изтекла. Някои от тях се отнасят до 1977 година. Според Уайнстийн сексът е бил по взаимно съгласие.

Новият процес срещу Харви Уайнстийн съвпадна с премиерата на филма „She Said“ („Тя каза“), представен на 13 октомври на Нюйоркския филмов фестивал. Продукцията показва разследването на могъщия филмов продуцент от двама журналисти на „Ню Йорк таймс“.

Преди разкритията за сексуално насилие влиянието на Уайнстийн в Холивуд е огромно. Филмите, продуцирани от него, имат общо повече от 300 номинации за „Оскар“. Спечелените статуетки са 81.