/ БГНЕС, архив
"Ситуацията с Алексей Навални привлече вниманието на целия свят, а германските власти осигуряват максимално възможните мерки за сигурност за престоя му в страната", каза външният министър на ФРГ Хайко Маас.

Тръмп: САЩ трябва много внимателно да проучат фактите по случая „Навални“

"Това е случай, който привлече вниманието на целия свят. Следователно трябва да се вземат мерки за сигурност, така че Навални да се възстанови, така че да няма пречки, които могат да се появят от всяка възможна страна", каза Маас в интервю за телевизия ARD, отговаряйки на въпроса дали въпреки строгата охрана и взетите мерки за сигурност, все още има заплаха за живота на Навални.

„От само себе си се разбира, че инцидентът, който привлече вниманието на целия свят, доведе до факта, че ние осигуряваме максимално възможната сигурност за престоя му в Германия“, добави ръководителят на германското външно министерство.

Светът реагира остро на новината от Берлин за отравянето на Навални с „Новичок“

Навални беше хоспитализиран на 20 август в Омск, след като се разболя в самолета от Томск до Москва. Въз основа на резултатите от изследванията омските лекари определиха диагноза метаболитно разстройство, което предизвиква рязка промяна в кръвната захар. Все още не е ясно какво го е причинило, но според омските лекари не са открити отрови в кръвта и урината на Навални.

По-късно блогърът е транспортиран спешно със самолет до Германия. На 2 септември правителството на ФРГ обяви, позовавайки се на военни лекари, че Навални е отровен с вещество от групата химически бойни агенти "Новичок".
БГНЕС