/ iStock/Getty Images
"Гърция има амбицията, ако го позволи епидемиологичната ситуация, да отвори вратите си за международен туризъм до 14 май", заяви гръцкият министър на туризма Харис Теохарис на Берлинското международно туристическо изложение ITB 2021, което се провежда в дигитален формат, предаде АНА-МПА.

До тогава ще бъде разгледана възможността за пилотно отваряне, вероятно в началото на април, със страни от ЕС, както и с други страни, които са напреднали в процеса на ваксинация срещу коронавирус, като Израел.

Гърция се надява да отмени ограниченията за туризма и търговията

Теохарис подчерта, че всички тези планове ще се реализират съобразно с условията, които диктува пандемията. Министърът се обърна към потенциалните посетители на страната и ги увери, че Гърция е напълно готова да ги посрещне с един цялостен здравен протокол за лятото на 2021 г.

В тази рамка туристите ще бъдат добре дошли при три условия: да са ваксинирани, да имат антитела или да представят отрицателен тест за коронавирус. Освен това туристите ще бъдат подлагани на случайни тестове, както и миналото лято, с тази разлика, че тези тестове ще бъдат бързи.

Това означава, че тестваните няма да се налага да бъдат изолирани за 24 часа. Ако бъде установена положителна проба, туристите ще бъдат настанявани в подходящи центрове на разноски на гръцката държава.
БТА