/ iStock/Getty Images
Решението зависи от данните за епидемията
Гърция планира да отмени ограниченията заради коронавируса в търговията на дребно и да отвори училищата преди края на март и да започне постепенното отваряне на туристическия сектор през май преди жизненоважния летен сезон, съобщи правителствената говорителка Аристотелия Пелони, цитирана от Ройтерс.

Пелони каза пред журналисти, че решението зависи от данните за епидемията. В средносрочен план с напредването на ваксинацията правителството планира да разреши отварянето на откритите тераси на заведенията през април и подновяването на туризма, който носи близо една пета от приходите в икономиката и осигурява работа на всеки пети гражданин на страната.

Гърция удължи локдауна в областта Атика до 8 март

Успехът на туристическия сезон ще бъде ключов за Гърция, която бавно се възстановява от продължителната дългова криза, но икономиката й рязко се сви заради рестрикциите, свързани с коронавируса.

Гърция, която досега е регистрира 758 смъртни случая, неотдавна бе принудена да продължи локдауна в областта Атика до 16 март заради големия брой новозаразени с коронавирус, но Пелони каза, че има надежда за подобрение.

"Още ни предстоят тежки дни. Но вече сме на последната отсечка от този маратон", каза тя. През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 1142 новозаразени и 53 смъртни случая на пациенти с коронавирус.

Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 205 120, а здравната система на страната, отслабнала по време на финансовата криза, е претоварена.

В момента 466 пациенти са интубирани, а властите все повече се безпокоят за приема на нови болни, тъй като повечето от държавните болници са вече запълнени.
БТА