Гръцките машинисти призоваха за гаранции за безопасност, докато властите се подготвят да възобновят железопътната мрежа на страната след сблъсъка миналия месец, при който загинаха 57 души, предаде АФП.

В изявление до оператора на влаковете „Hellenic Train” профсъюзът на машинистите PEPE призова за по-добро наблюдение на железопътните прелези, осветление на тунелите, данни за инспекциите на мостовете и премахване на отломките и обраслата растителност от релсите.

"Смятаме, че ако тези проблеми не бъдат решени, услугите в тези райони не могат да бъдат възобновени", заявиха от профсъюза.

След тежката влакова катастрофа: Началникът на полицията в Гърция е уволнен

Правителството заяви, че железопътните услуги, които бяха спрени след трагедията на 28 февруари, ще бъдат постепенно възстановени от сряда до средата на април.

Железопътната катастрофа предизвика седмици на гневни и понякога насилствени протести и оказа голям натиск върху консервативното правителство на министър-председателя Кириакос Мицотакис преди изборите, които се очакват през май.

Повечето от жертвите са университетски студенти, които са се връщали от дългия ваканционен уикенд.

След катастрофата министърът на транспорта на Гърция подаде оставка, а дежурният по време на инцидента началник гара и трима други служители на железниците бяха обвинени и им бяха наложени възможни доживотни присъди.
БГНЕС