/ ThinkStock/Getty Images
Пускат специален ферибот с камиони, които да заредят с припаси острова
Блокираните туристи на гръцкия остров Самотраки
102153
Блокираните туристи на гръцкия остров Самотраки
  • Блокираните туристи на гръцкия остров Самотраки
Все още блокираните на гръцкия остров Самотраки 1500 туристи, в това число и българи, не могат да напуснат острова. Поради нарушените фериботни връзки, островът изпитва остра нужда от почти всякакви продоволствия.

Гръцките власти уверяват, че още фериботът „Анакс" започва да превозва камиони с продоволствия от пристанището в Александруполис, предназначени за Самотраки.  Консулът ни в Солун Владимир Писанчев пред каза пред "Дарик", че фериботът „Андрос Джет”, който ще превозва туристи и автомобили, тръгва на обяд от остров Наксос към Самотраки, където се очаква да пристигне до края на деня.

Ферибот тръгва към блокираните туристи на гръцкия остров Самотраки

 
По последна информация от гръцките власти фериботът „Андрос Джет“ , който е с капацитет капацитет 600 пасажери и 75 автомобила тръгва днес по обяд около 12 часа от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки, обясни консулът ни в Солун Владимир Писанчев.

„Ако стигне навреме и условията позволяват, той може да извърши един-два курса. Ако не, утре ще извозва. Мислим, че утре (четвъртък) до края на деня хората ще бъдат превозени”, заяви той.

До четвъртък ще бъдат извозени блокираните туристи от гръцкия остров Самотраки


По отношение на продоволствията и консумативите, Писанчев уточни, че няма храна, защото практически липсва транспорт.

„Сега пускат специален ферибот с камиони, които да заредят с припаси острова”. Консулът ни в Солун допълни, че хората на острова чакат и на този етап от вторник има само едно обаждане и те чакат актуална информация.

През последната седмица бяха преустановени курсовете на големия ферибот “Азорес Експрес”, което доведе до редица проблеми с транспортирането на намиращите се на острова туристи. Там са блокирани около 1500 туристи предимно от Румъния, България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.