ферибот
ферибот / ThinkStock/Getty Images
Блокираните туристи в Гърция
102151
Блокираните туристи в Гърция
  • Блокираните туристи в Гърция
1500 туристи, сред които и българи, са блокирани на гръцкия остров Самотраки заради проблеми с фериботните връзки. Туристите могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и да бъдат настанени безплатно за една нощ в сградата на Гимназията на острова. Безплатен престой за туристите на Самотраки е осигурен и в къмпинга до пристанището. Българският консул в Солун Владимир Писанчев обясни, че в днешния ден ферибот няма да пътува, но се очаква в сряда да започне извозване на туристите от острова.

Пожар избухна на остров Тасос

"Имаме непрекъснати обаждания от български граждани, които искаха информация дали ще има транспорт, фериботи, дали ще има промяна в обстановката. В сряда се очаква да бъде изпратен много голям ферибот, който да може да събере 600 човека и около 85 коли и ако метеорологичните условия позволяват, ще бъде изпратен втори по-малък ферибот и се надяваме до четвъртък хората ще бъдат извозени от острова", заяви Писанчев.

Стотици българи блокирани в Гърция (ВИДЕО)
 
"Общинските власти ни увериха, че е осигурено еднократно хранене срещу лични документи, както и безплатен подслон в местното училище. Конкретната информация е публикувана на сайта на МВнР", уточнява той.

През последната седмица бяха преустановени курсовете на големия ферибот “Азорес Експрес”, което доведе до редица проблеми с транспортирането на намиращите се на острова туристи. Блокираните в момента около 1500 туристи са предимно от Румъния, България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия. Гръцкото министерство на корабоплаването е взело решение туристите да бъдат извозени от катамарана “Андрос Джет” (с капацитет 600 пасажери и 75 автомобила), който ще извършва от утре, 14 август, по три курса на ден. Възникнал по-рано п ожар на острова е потушен и не застрашава живота на туристите.