Грета Тунберг
Грета Тунберг / БГНЕС
Шведските политици пренебрегват климатичната криза в навечерието на изборите на 11 септември и се отнасят към нея така, сякаш тя е просто проблем, а не заплаха за живота, заяви активистката Грета Тунберг.

Войната в Украйна и продължаващата енергийна криза, която доведе до рязко повишаване на цените на електроенергията, доминират в заглавията на вестниците само седмица преди вота, а социалните помощи, училищата и престъпността на бандите също са начело на списъка с проблеми, които вълнуват избирателите.

Тунберг, чиито петъчни протести пред шведския парламент преди години се превърнаха в глобално младежко движение, настояващо за действия по отношение на изменението на климата, заяви, че въпросът "почти не е съществувал" по време на кампанията.

"Напълно се бяхме съсредоточили върху други неща", каза тя в интервю за "Ройтерс".

Тя каза, че политиците и медиите са "избрали да не съобщават, че толкова много от кризите, които преживяваме сега, са много тясно свързани помежду си".

"Затова хората, разбира се, се фокусират само върху нещата, които са точно пред тях, вместо всъщност да се съсредоточат върху по-голямата цялостна картина", каза тя.

Според нея политиците се отнасят към климата като към далечен проблем.

"Просто вземете сега за пример Пакистан, много ясен пример", каза тя.

Рекордните мусонни дъждове и топенето на ледниците в северните планини на Пакистан доведоха до наводнения, които засегнаха 33 милиона души и отнеха живота на най-малко 1290 души, включително 453 деца.
"
Струва ми се, че се фокусираме върху климата, когато имаме свободно време", каза Тунберг. "Това е нещо, което - да, това е проблем, а не екзистенциална извънредна ситуация, която засяга всички други въпроси, както би трябвало да бъде."
БГНЕС