Горбачов: Светът да приветства присъединяването на Крим към Русия
Горбачов: Светът да приветства присъединяването на Крим към Русия / Guliver/Getty Images

Светът трябва да приветства възможността Крим да стане част от Русия, коригирайки историческа грешка от ерата на Съветския съюз. Това каза последният съветски лидер Михаил Горбачов.

Той заяви, че Крим остава в границите на следсъветска Украйна, защото Никита Хрусчов я прехвърля от Русия на Украйна, когато и двете държави са част от СССР.

"За налагането на санкции трябва да има много солидна основа. Те трябва да бъдат подкрепени от ООН. Възможността за преминаването на Крим към територията на Русия не представлява такава основа", каза Горбачов пред Интерфакс.

Той описа референдума като "успех, който оправда очакванията на народа на Крим".

Крим гласува „за" присъединяване към Русия

"Ако досега Крим беше част от Украйна заради съветските закони, приеман без да се питат хората, то сега народът на Крим взе решение да поправи тази грешка. Това трябва да бъде приветствано, а не да среща отпора на санкциите", каза той.

В гласуването, проведено в неделя, присъединяването към Русия бе подкрепено от 97% от населението на Крим, припомня БГНЕС.

Външните министри от ЕС одобриха налагането на санкции срещу 21 руски и кримски високопоставени лица, отговорни за провеждането на референдума в Крим.

ЕС и САЩ наложиха санкции на руски и украински политици