Крим гласува „за” присъединяване към Русия
Крим гласува „за” присъединяване към Русия / снимки: БГНЕС

Крим се обяви „за" отцепване от Украйна и присъединяване към Руската федерация с изключително висока избирателна активност. Присъединяването на украинския полуостров Крим към Русия е било одобрено от 96,6% от участниците в референдума вчера, сочат окончателните резултати, обявени тази сутрин от проруския премиер Сергей Аксьонов в Туитър.

"Окончателните резултати от референдума са 96,6% "за!", съобщи Аксьонов. Парламентът на Крим трябва да проведе заседание тази сутрин, за да одобри официално кандидатурата на Крим за присъединяване към Русия въз основа на резултатите от референдума, предава БГНЕС.

Неделната нощ се превърна в истински празник за хиляди жители на Крим, след като очакваният резултат от референдума беше потвърден - в столицата Симферопол звучеше химнът на Русия.

Референдумът беше заклеймен като незаконен от целия Западен свят - Съединените щати, в лицето на президента Обама, обявиха, че никога няма да признаят легитимността на вота, предава Нова телевизия.

Крим гласува за присъединяване към Русия
netinfo

Сергей Аксионов, който пое функцията на премиер в автономията, след като проруски паравоенни формирования окупираха полуострова, обяви пред множеството, че още днес ще поиска от Москва да приеме Крим като част от Руската федерация. Отиваме си у дома, заяви Аксионов.

По всичко личи молбата му ще бъде удовлетворена от Кремъл - руският президент Владимир Путин потвърди, че ще уважи искането на кримското население, въпреки че проукраинската част от това население бойкотира референдума. Путин е изразил тази позиция в спешен телефонен разговор с американския си колега Барак Обама, въпреки предупрежденията от Белия дом за неминуеми санкции. Обама е подчертал, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Москва ще си плати за това.

Крим гласува за присъединяване към Русия
netinfo