ЕС и САЩ наложиха санкции на руски и украински политици
ЕС и САЩ наложиха санкции на руски и украински политици / БГНЕС

Европейският съюз прие санкции срещу 21 високопоставени руски и украински представители, смятани за отговорни за анексирането на Крим от Русия, съобщи литовският външен министър.

Външните министри на държавите членки на ЕС "взеха решение за санкции, ограничаване на издаването на визи и замразяване на авоари, срещу 21 високопоставени украински и руски представители", заяви Линас Линкевичус в Туитър, цитиран от БГНЕС.

Дипломатически източници уточниха, че санкциите са насочени срещу 13 руски и 8 украински високопоставени представители.

Линсевичус съобщи, че ЕС ще наложи допълнителни санкции в идните дни.

"Опитваме да изпратим възможно най-силното послание към Русия, за да разбере колко сериозно е положението ден след т. нар. референдум в Крим", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС.

Санкциите са безпрецедентни в историята на отношенията между Русия и ЕС след разпадането на СССР. Те са свързани с прилагането на втория етап от "постепенния отговор", за който се договориха европейските държавни и правителствени ръководители на извънредната си среща за Украйна на 6 март.

Първият ограничен списък не би трябвало да включва членове на руското правителство, уточниха дипломатически източници.

Същевременно САЩ наложиха финансови санкции на седем представители на руското правителство и депутати заради нахлуването на Русия в Крим. Списъкът на официалните представители, чиито недвижими имоти и авоари ще бъдат блокирани в САЩ включва имената на вицепремиера Дмитрий Рогозин, няколко висши членове на Думата и съветници на президента Путин. Част от списъка са и съюзниците на руския президент Владислав Сурков и Сергей Глазиев, членовете на държавната Дума Леонид Слутски и Йелена Мизулина, и Андрей Клишас и Валентина Матвийенко, които са членове на Съвета на федерацията.

В Крим санкции има срещу Сергей Аксьонов, самопровъзгласил се за временен министър-председател на територията, и Владимир Константинов, говорител на кримския парламент.

Сред засегнатите от санкциите е и сваленият украински президент Виктор Янукович и един от неговите съветници. Всички авоари на Янукович и на Виктор Медведчук, лидер на проруската фракция "Украйнски избор", в САЩ ще бъдат иззети, съобщиха от Белия дом.

Тези действия засилват конфронтацията между Вашингтон и Кремъл след Студената война. Те идват в момент, когато Крим прави стъпки към присъединяването си към Русия само ден след референдума, който според Запада е нелегитимен.