Главният прокурор на Румъния подаде оставка заради незаконен кортеж
Главният прокурор на Румъния подаде оставка заради незаконен кортеж / Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка във вторник заради неправомерно използване на ескорт от пътна полиция. Румънският президент е приел оставката на Ницу.

Оставка подаде и вицепремиерът и вътрешен министър на Румъния

Скандалът се разрази покрай разследване на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК). Службата поиска свалянето на имунитета и започването на наказателно преследване срещу бившия вицепремиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Подаде оставка първият румънски премиер, официално обвинен в корупция

Габриел Опря е депутат и лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР), както и бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта. Той е уличен в злоупотреба със служебно положение, защото при своите пътувания е използвал неправомерно моторизиран ескорт от полицията.

Прокурорите от НДБК са намерили доказателства, че Опря е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. Според румънските медии името на Ницу фигурира в делото в качеството му на бенефициент на "неправомерни облаги".

Шеста нощ на протести срещу корупцията в Румъния

В съобщението, с което обявява оставката си, Ницу посочва, че се оттегля от поста си, въпреки положителния доклад на Европейската комисия за Румъния. Той твърди, че никога не е искал и не се е възползвал от "официален кортеж в смисъла, в който това понятие е дефинирано в закона".