Шести пореден ден продължават протестите в Румъния. По улиците на различни градове в страната снощи отново излязоха хора, протестиращи против корупцията във властта и с искане за предсрочни избори. Междувременно жертвите на пожара в нощния клуб в Букурещ, който предизвика протестите, достигнаха 45 души.

Над хиляда демонстранти посрещнаха с освирквания президента Клаус Йоханис, който отиде на централния площад в Букурещ, за да чуе исканията им.

Жертвите на пожара в дискотеката в Букурещ вече са 45, протестите не стихват

За шеста поредна нощ хиляди румънци излязоха по улиците. Протестите започнаха след пожар в нощен клуб в столицата, при който загинаха 27 души. Броят им продължи да расте и след това, като само вчера четирима починаха в болница в резултат на изгарянията и усложненията, получени при инцидента. Сред тях е и барабанистът на групата, свирила в подпалилия се нощен клуб миналата събота. Към момента броят на жертвите вече е 45 души.

Шеста нощ на протести срещу корупцията в Румъния
netinfo
Освен в столицата Букурещ протести имаше и в други градове на страната. Над 1000 души се събраха в град Плоещ, над 500 - в Прахова, около 200 - в Брашов. Хората палеха свещи и се помолиха за жертвите на пожара. Няколко десетки излязоха на протест и в град Сибиу, където в продължение на 14 години кмет бе настоящият президент Клаус Йоханис.

От миналия вторник всяка вечер хиляди румънци излизат на протести с настояване за промени. Премиерът Виктор Понта подаде оставка в сряда, но това не потуши недоволството. Демонстрантите настояват за "пълна смяна на политическата класа, която е безразлична към нуждите на хората". Те искат предсрочни избори, борба с корупцията, повишаване на пенсиите и заплатите.

Президентът Йоханис определи за временно изпълняващ длъжността премиер Сорин Къмпяну - досегашен министър на образованието.

Държавният глава проведе в четвъртък и петък консултации с политическите партии за избор на нов премиер, като за първи път в разговорите участвали и представители на гражданското общество и на протестиращите. Консултациите продължават и тази седмица.

Шеста нощ на протести срещу корупцията в Румъния
netinfo
Правителството ще заседава извънредно, за да обсъди програмата за помощ на ранените при пожара и на техните семейства. При инцидента пострадаха около 200 души.

Броят на пациентите, които са в критично състояние, надхвърля 30 души, съобщи министърът на здравеопазването Николае Бъничою.

Десет ранени бяха изпратени със самолет на НАТО за лечение във Великобритания и Норвегия.

Шеста нощ на протести срещу корупцията в Румъния
netinfo
През последните дни 21 пострадали при пожара бяха транспортирани за лечение в болници в Холандия, Австрия, Израел и Германия, съобщи министерството на здравеопазването. Сред тях е солистът на групата "Гудбай ту гравити" Андрей Галуц, който ще бъде опериран в Холандия. Неговото състояние е стабилно. Двамата китаристи на групата починаха миналата седмица от получените изгаряния.

Според свидетели и прокурори до пожара в нощния клуб се е стигнало след поредица от нарушения на правилата за безопасност.