Жертвите на пожара в дискотеката в Букурещ вече са 45, протестите не стихват
Жертвите на пожара в дискотеката в Букурещ вече са 45, протестите не стихват / снимка: БГНЕС, архив

Броят на жертвите от пожара в дискотеката в Букурещ, станал преди седмица, достигна 45 души, предадоха АФП и ТАСС. Според лекарите сто ранени са все още в болница, включително 44 в критично състояние. Трагедията предизвика невиждани протести в Румъния срещу политическата класа, която е възприемана като доста корумпирана и смятана за отговорна за пожара.

Каква е причината за трагедията в бара в Букурещ

"Следващите седем дни са най-трудни от гледна точка на лечението на ранените", заяви в събота министърът на здравеопазването. "Ние приемаме всяка помощ, както и екип от лекари от чужбина", добави той.

В събота 18 души бяха прехвърлени в чужбина - осем в Белгия, осем в Холандия, двама в Австрия. В неделя се очакваше 12 ранени да бъдат прехвърлени във Великобритания, Норвегия, Финландия и Израел, според Министерството на вътрешните работи.

В неделя за шеста поредна вечер участващите в демонстрациите румънци показват безпрецедентна мобилизация. Румънският президент Клаус Йоханис посети в неделя демонстрантите, които изразяват гнева си срещу политическата класа в страната. Те искат всички политици да поемат отговорността за корумпираната система, довела до трагичния пожар в нощен клуб в Букурещ.

В какофония от свирки и лозунги, стотици хора се блъскаха да се доближат до него, пише АФП. Йоханис размени няколко думи с няколко от демонстрантите, които настояват за "дълбока промяна" на румънското общество.

"Само заедно можем да направим тази промяна, нито само вие, нито аз мога да го направя сам", каза Йоханис. Някои от протестиращите призоваха и за формирането на правителство от технократи и "консолидация на политическите партии". Президентът консерватор увери, че ще вземе предвид мненията им по време на консултациите за назначаване на нов министър-председател.

Премиерът Виктор Понта подава оставка заради трагедията в Букурещ

Под натиска на протестите премиерът Виктор Понта, който от месеци има и проблеми с правосъдието, подаде оставка в сряда.

Първите елементи от разследването показаха множество пропуски в правилата за безопасност, по-специално наличието само на една отворена врата и липсата на аварийни изходи, както и използването на възпламеняеми материали за акустичната изолация на обекта.

Тримата шефове на дискотеката бяха обвинени в непредумишлено убийство и са в предварителния арест от вторник. Стана ясно, че те не са имали необходимите разрешителни, за да може в техния обект да се организират концерти и пиротехнически спектакли.

Кметът на Четвърти букурещки район, в който се намираше дискотеката Колектив - Кристиян Попеску Пиедоне също беше арестуван и пратен в предварителния арест за тридесет дни за злоупотреби със служебно положение.

Експлозия на сцената на оркестъра в нощен клуб в петък вечер в Букурещ подпали сградата и причини смъртта на 27 души, а десетки други бяха ранени и откарани в болници. Впоследствие още трима души изгубиха живота си.