/ Guliver/Getty Images
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска да ореже детските добавки за мигранти от Европейския съюз в опит да ограничи измамите с помощи, сочи документ, цитиран от ДПА.

Шойбле, член на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, има желание да промени законовите разпоредби, позволяващи на мигрантите от ЕС, които работят в Германия, да претендират за помощи за децата си, дори ако те живеят на друго място.

Ангела Меркел планира масова депортация на бежанци

Предложената законова промяна, очертана в документа, би означавала, че сумата на детските, които едно лице може да получава, ще зависи от средните разходи за живот в страната, в която се намира детето. Това ще донесе годишни икономии от 159 милиона евро за германската държава, според документа.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), коалиционен партньор на Меркел, също подкрепя промяната.

По данни на финансовото министерство над 184 000 мигранти от ЕС получават в Германия помощи за деца, които живеят другаде. От тях най-голям дял се пада на Полша (86 987), следвана от Хърватия и България.
БТА