/ Thinkstock/Getty Images
Германски съд отхвърли иск на майка до Facebook да получи достъп до акаунта на покойната си дъщеря, предаде Ройтерс.

В постановлението, с което се отхвърля решение на съд от по-ниска инстанция, апелативният съд в Берлин посочва, че правото на лични телекомуникации обхваща и електронната комуникация, предназначена само за определени хора.

Неприкосновеността на личния живот си остава деликатна тема в Германия заради масовото следене, извършвано от тайната служба Щази в комунистическа Източна Германия и от Гестапо по време на нацизма.

Германия разследва Facebook за подклаждане на омраза

По делото с Facebook майката на 15-годишно момиче, блъснато и убито от влак в берлинското метро през 2012 г., поискала достъп до акаунта на дъщеря си, за да потърси някакви данни за това дали момичето не се е самоубило.

Facebook отказал достъп, а акаунтът бил на практика заключен и служи като табло за съобщения, в което близки и приятели споделят спомени.

В края на 2015 г. регионален съд в Берлин отсъди в полза на майката, позовавайки се на това, че съгласно германското законодателство договорът на дъщерята с Facebook се наследява от родителите й.

Германия настоява Фейсбук да цензурира расисткото говорене

Съдът отбеляза също, че не става въпрос за защита на правото на личен живот на момичето, тъй като то е било малолетно и правата й са били защитавани от родителите й.

Апелативният съд посочи, че правото на лични телекомуникации има превес над правото на наследяване и че задължението на родителите да се грижат за правата на дъщеря си отпада с нейната смърт.
БТА