/ Guliver/Getty Images
Германски депутати призовават да бъде наложена забрана на турския президент Реджеп Ердоган и представители на правителството да влизат в страната, предаде кореспондентът на БГНЕС.

136 турски дипломати поискаха убежище в Германия

Причина за това е задържането под стража на журналиста от в. „Ди Велт“ Дениз Юджел, който е германски гражданин. Говорителят за вътрешната политика на левицата Стефан Майер подчертава пред „Билд“, че президент, който позволява това да се случва, не следва да бъде приеман в Германия, а Юджел трябва да бъде освободен незабавно.

Съдът в Германия ще решава да върне ли хората на Гюлен в Турция

Експертът по външна политика Ханс-Петер Ул коментира искането на Ердоган да проведе митинг с турската общност в страната преди референдума, което вече е категорично невъзможно след задържането на журналиста. „Наложително е германското правителство да вземе мерки и заедно със забраната за влизането, да бъдат замразени и банковите сметки на Ердоган. Агитаторите за диктатура и връщане на смъртното наказание – правителството в Анкара и президентът на Турция, не следва да имат правото да провеждат митинги в Германия“, посочва депутатката от левицата Севим Даделен, която е с турски корени.

Ердоган определи Германия като „приютяваща терористи“

Лидерът на Германската свободна демократична партия-либерали Кристиян Линднер също призова за забрана за представители на турската власт да влизат в Германия. „Анкара търси у нас подкрепа за края на парламентарната система, за приключване с върховенството на закона и свободата на медиите. Това не може да става, докато в Турция арестуват и хвърлят в затвора германски гражданин, който ползва свободата на словото. Наложително е Германия да преосмисли отново отношенията си с Турция“, коментира пред ARD Линднер.

 
БГНЕС