/ iStock/Getty Images
Германската полиция извърши претърсвания на адреси в цялата страна срещу предполагаеми десноекстремистки групировки, предаде ДПА.

Мащабната операция обхвана 11 от 16-те провинции на Германия и беше насочена срещу общо около 50 заподозрени. Задържани са четирима души, свързани с група по бойни изкуства в град Айзенах, Централна Германия, съобщи федералната прокуратура. Те са заподозрени в принадлежност към престъпна организация.

Според прокуратурата групата по бойни изкуства е обвинена в насилствени действия, в частност срещу известни левичари. Твърди се, че членовете ѝ са опитали да "поддържат реда" чрез квартални патрули.

Германски медии съобщават, че членове на групата са участвали в протести срещу противоепидемичните мерки с цел провокиране на насилие. Допълва се, че при операцията е претърсена и областната централа на десноекстремистката Националдемократическа партия. Твърди се, че тренировките на групата по бойни изкуства са се провеждали там.

Прокуратурата заяви, че десноекстремистката групировка "Комбат 18", която беше забранена в началото на 2020 г., също е била мишена на операцията. Претърсванията са свързани с нарушения на тази забрана.
 
БТА