Нови протестни акции имаше днес в Иран, въпреки властите потуши предходните протести, предаде Франс прес. 

Според базираната в Норвегия правозащитна организация "Иран Хюман райтс" много хора са се включили в протест в град Карадж, близо до Техеран. Той е бил организиран по повод 40-ия ден от смъртта на Хадис Наджафи, 22-годишна демонстрантка, която според активисти, е била убита от иранската полиция през септември. Ирански полицаи днес блокираха пътя, водещ от града към местното гробище, за да попречат на протестиращите да се съберат там.
Протести имаше вчера в кюрдските райони на Иран. Там в град Санандадж, според правозащитници, е бил убит 18-годишен демонстрант

От 16 септември, когато в Иран започнаха протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини - задържана от полицията за нарушение на правилата за облекло и изпаднала в кома в ареста, най-малко 176 души бяха убити, казват правозащитници. Още 101 протестиращи бяха убити в протестни акции в Захедан, избухнали след изнасилването на млада жена от полицай. Сред всички тези жертви поне 40 са непълнолетни. Хиляди участници в протестите бяха арестувани, от които 1000 са вече обвинени и може да получат смъртни присъди.

Иранските власти обвиняват Запада, че подклажда демонстрациите, които те описват като размирици.

Същевременно четиридесет влиятелни правозащитници и адвокати открито разкритикуваха иранските духовни управници, предаде Ройтерс. В обща декларация те заявяват, че заглушаването със сила на гласа на дисидентите няма да дава дълго време резултат и ще надделеят протестиращите, призоваващи за нов политически ред в страната. 

"Правителството продължава да тъне в илюзии и да вярва, че може да репресира, да арестува и да убива хората, за да заглуши гласа им", казват правозащитниците и допълват, че Бог ще застане на страната на народа и в крайна сметка правителството ще бъде отстранено. "Гласът на народа е глас Божи", допълват те.

Сред подписалите общата декларация са адвокатът Сайед Деган, който представлява хора с двойно гражданство, задържани в Иран по обвинения, свързани със сигурността на държавата.  Сред подписалите документа е Гити Пурфазел, която бе сред активистите задържани за подписване на отворено писмо през 2019 г. с призив към аятолах Али Хаменей да подаде оставка. Активистката бе освободена през 2021 г.

Междувременно германското правителство призова днес гражданите си да напуснат Иран заради риск от арести на произволен принцип и налагане на дълги присъди. Берлин предупреди, че хората с двойно гражданство, особено онези с иранско и германско гражданство, са изложени на най-голяма опасност и има конкретен риск от задържане, разпити и налагане на продължителни присъди, предаде Ройтерс.
БТА