о
о / Thinkstockphotos
Германия ще забрани използването на предизвикалия противоречия хербицид глифозат до края на 2023 г., реши германското правителство днес и въведе редица мерки за защита на насекомите и животните.

Забраната на този хербицид, произвеждан от Monsanto, ще влезе в сила на 31 декември 2023 г., когато изтича разрешението, издадено от ЕС.

Германия обаче няма да изчака до 2023 г. и предвижда първи ограничения през следващата година със забрани за използване в паркове и частни градини, както и първи ограничения за земеделските производители.

Еманюел Макрон бе освиркан от френски фермери (ВИДЕО)

"Ние критикуваме решението на германското правителство постепенно да елиминира глифозата до края на 2023 г.", заяви Лиъм Кондън, член на съвета на директорите на фармацевтичната компания Bayer, която придоби Monsanto.

"Това решение не взема предвид десетилетия научни анализи на независими регулаторни органи по света, че глифозатът е безвреден, ако се използва правилно", се казва в изявлението. В Германия биолозите предупреждават за тревожен спад в популацията на насекомите, причинен отчасти от хербициди, които увреждат екосистемите и опрашването на растенията.

Освен че е пагубен за насекоми, глифозатът се е превърнал и в социален проблем, след като е класифициран като „вероятно канцерогенен“ от Международния център за изследване на рака.

Заради глифозата се водят хиляди съдебни дела в САЩ срещу Monsanto, производител на хербициди и дъщерно дружество на немския химически гигант Bayer.

Глифозатът и разрешението от 2017 за неговото използване в ЕС предизвикаха сблъсъци в коалицията Ангела Меркел – между консерваторите, склонни за използванетому, и социалдемократите, които са против.
 
 
БГНЕС