/ Guliver/Getty Images
Френските власти потвърдиха, че са осуетили заговор за неминуем атентат, след като по-рано днес бе съобщено за ареста на четирима души в град Монпелие, предаде АФП.

Министърът на вътрешните работи Брюно льо Ру каза, че операцията е позволила да бъде осуетен план за атентат, която е трябвало да бъде извършен на френска територия.

Стрелба в центъра на Париж

Източник, близък до разследването, каза, че засега разследващите не са установили каква е била целта на предполагаемите терористи.

Задържаните в Монпелие са на възраст 16, 20, 26 и 33 години. Те са били арестувани след покупка на ацетон, който може да послужи за създаването на взривно устройство. Сред задържаните е 16-годишно момиче, което попаднало в полезрението на службите, след като споделило в социалните мрежи, че смята да замине за региона на Ирак и Сирия или пък да участва в терористичен удар във Франция.

Експерти: Терористичните атаки увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г.

Според първите елементи от разследването единият от задържани заедно с момичето мъже е бил негов "ментор". Той планирал нападение, при което да се самовзриви.
 

Guliver/Getty Images


При претърсване на обекти, свързани със задържаните, е открито веществото ТАТР (триацетонов трипероксид) - мощен самоделен експлозив, който е много нестабилен, но е много ценен от джихадистите. Намерени са и ацетон, кислородна вода, спринцовки и защитни ръкавици, съобщи източник от правосъдната система.
БТА