Френският премиер: Трябва да се подготвим за нови атентати
Френският премиер: Трябва да се подготвим за нови атентати / БГНЕС

Франция трябва да се подготви за нови атентати, които може да бъдат извършени и в други европейски страни, в близките дни и седмици, заяви в интервю за радио Ер Те Ел френският премиер Манюел Валс, съобщи Франс прес.

"Ние знаем, че има операции, които се подготвяха и които още се подготвят, не само срещу Франция, но и срещу други европейски страни", посочи премиерът без повече подробности. Валс изтъкна, че френските разузнавателни служби са предотвратили няколко нападения от началото на лятото, предаде Ройтерс.

"Ние дълго ще живеем с тази заплаха", "трябва да се подготвим за това", заяви Валс, според когото атентатите в Париж са били "организирани, обмислени и планирани от територията на Сирия". Той отбеляза, че епицентърът на борбата срещу "Ислямска държава" "не е в Сирия, а предимно в Ирак", предаде ДПА.

Трима арестувани при антитерористична операция във френски град

Премиерът съобщи също, че над френската полиция е извършила над 150 обиска на домове на предполагаеми ислямисти в цяла Франция след петъчните атентати в Париж. В Лион са били заловени оръжия, включително гранатомет, няколко пистолета, автомат "Калашников" и бронежилетки. Арестувани са петима души, според източник, близък до разследването, предаде Франс прес.

"Ние използваме правните рамки на режима на извънредно положение, за да разпитваме хората, участващи в радикалното ислямистко движение и всички онези, които проповядват ненавист към републиката", заяви Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

Франция бомбардира бастиона на Ислямска държава - град Ракка в Сирия

Кървавата равносметка след безпрецедентните терористични атаки в сърцето на Франция - Париж, е 129 жертви до момента - повечето млади хора, граждани на различни държави, повечето французи, 352-ма ранени, 99 души в критично състояние.

Париж след атаката: 129 жертви, 352 ранени, 99 в тежко състояние

В кървавата баня във френската столица са участвали три терористични групи. Френските власти съобщиха имената на двама от терористите-камикадзета, които се взривиха във френската столица. Това са 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефа, чийто брат и баща бяха задържани, и сирийският гражданин мигрант Ахмед Алмохамед. Той е влязъл в Европа през Гърция и е продължи по балканския маршрут на миграцията през Македония и Сърбия.

Френският вестник „Фигаро" разкри името и на трети от общо 7-те терористи в Париж. Той е Абдулакбак Б. Повече подробности за него обаче изданието не дава.