/ Thinkstockphotos
Френските месари поискаха полицейска защита заради вълна от нападения на вегани. В писмо до вътрешния министър на Франция от Федерацията на месарите призовават да се вземат мерки против зачестилите вандалски прояви спрямо месарниците им.

Месари във Франция искат полицейска защита срещу вегани, тормозели ги

В последните месеци активисти за правата на животните атакуваха над 15 обекта из страната, в които се продава месо, като изпочупиха прозорците им и ги напръскаха с изкуствена кръв.

Президентът на месарката федерация Жан-Франсоа Гиярд определи нападенията като форма на тероризъм и заяви, че е недопустимо дадена социална група да се опитва да наложи начина си на живот и идеологията си над мнозинството французи, които обичат да си хапват месо.

Германска веганка забрани детска песничка за Кума Лиса

Призивът на френските месари до вътрешния министър Жерар Коломб идва два дни, след като скара в Лил беше нападната от вандали. Това е четвърти подобен инцидент в града и общо 15-и в страната в последните няколко месеца.

Нападенията обикновено включват разбити прозорци, пръскане с фалшива кръв и надпис по фасадата: „Не на видизма!”. Терминът „видизъм” е се използва широко от защитниците на правата на животните, за да внушат, че лошото отношение към животните е форма на дискриминация, съизмерима с расизма и сексизма.

Новата реклама, която възмути вегани и разгневи социалните мрежи (ВИДЕО)

Сред атакуваните обекти са месарници, рибни магазини, както и ресторант, който продава месни ястия. В писмото си френските месари заявяват, че са подложени на „физическа, вербална и морална” атака от веганските организации и определят нападенията като форма на тероризъм спрямо любителите на месото.

Президентът на федерацията Жан-Франсоа Гиярд казва в писмото, че 18-те хиляди месари във Франция се чувстват шокирани, че „определена социална група се опитва да наложи начина си на живот и дори идеологията си над мнозинството французи, които ядат месо”.

„Противни“ вегански кроасани скандализираха мрежата (СНИМКИ)

Изследване от 2016 г. сочи, че едва около 3% от французите са вегетарианци или вегани и призивите за отказване от месото не намират особено голяма обществена подкрепа. Въпреки това месопроизводителите се оплакаха, че продажбите им намаляват.

По тяхно настояване през април френският парламент прие закон, с който забрани на производителите на вегетарианска храна, да използват думи като „стек”, „бекон” или „наденица”, за да описват храна, която не съдъжа месо. Същевременно парламентът отхвърли проектозакон, според който поне веднъж седмично в училище трябва да се сервира вегетарианско ястие.

Какво е веган? Обитател на звездата Вега в Слънчевата система

В писмото си от Федерацията на месарите припомнят и терористичната атака в град Треб през март, при която загинаха четирима души, включително и месар. Тогава веган активистка с името Мириам приветства убийството във Фейсбук: „Шокирани ли сте, че един убиец е бил убит от терорист? Аз не съм. Изпитвам нулево съчувствие към него и виждам справедливост в убийството”.

Постът впоследствие докара на Мириам 7 месеца затвор. Преди месец от вегански атаки се оплакаха и организации в Англия, които сигнализираха, че месари и фермери получавали дори смъртни заплахи.

Най-известните вегани и вегетарианци в света

Междуврменно кметът на Лил Мартин Обри заяви, че общината възнамерява да заведе съдебен иск срещу неизвестни извършители.