Кума Лиса
Кума Лиса / Thinkstock/Getty Images
Немска веганка от Лимбург успя да забрани детска песничка за това как Кума Лиса отмъкнала една гъска, тъй като стиховете й били "жестоки", съобщава "Дейли мейл". Общинските власти имали традиция да пускат песни от сградата на кметството. Една от тях била именно за крадливата лисица. Но местна вегетарианка се оплакала, че текстът й е неподходящ, защото проповядвал насилие над животните сред малките дечица.

Защо Лиса е кума, а Меца - баба?

Заглавието на популярната песньовка е "Fuchs, Du Hast die Gans gestohlen", което в превод звучи приблизително "Лисицата, която открадна гъската". Тя се възпроизвежда многократно от латерна, инсталирана в кметството.

Какво скандализирало местната веганката? В песничката се казвало, че ако Кума Лиса не пусне гъската, ловецът ще я гръмне и ще й остави червено петно и ще умре. Поради тази причина било по-мъдро Лисана да пусне откраднатата гъска и да се задоволи с някоя мишка.

Жената, която работела в близост до кметството, подала оплакване. Тя получавала стресови изживявания поради жестокостта на третирания в детската песничка сюжет. Фактът, че от латерната звучал само инструменталният вариант на композицията, в никакъв случай не успокоявал подалата жалбата гражданка.
 
БТА