Франсоа Оланд с абсолютно мнозинство
Франсоа Оланд с абсолютно мнозинство / Reuters

Френската социалистическа партия и близките й съюзници (левите радикали и други леви партии, без да се броят "Зелените") спечелиха абсолютно мнозинство от 314 места в 577-членното Национално събрание. Това сочат окончателните резултати, оповестени от министерството на вътрешните работи за метрополията и отвъдморските територии, и почти окончателните за вота на французите в чужбина, съобщи Франс прес.

Социалистическата партия получава 280 места, различните леви партии - 22, левите радикали - 12, или общо 314 места. "Зелените" печелят 17 места, Левият фронт - 10, а партията за независимост на Мартиника - две, което дава на левицата като цяло 343 места.

Съюзът за народно движение на бившия президент Никола Саркози получава 194 места, партията "Нов център" и различните центристи - 14, различните десни партии - 15, а радикалите - 6, или общо 229 места за десницата, посочва БТА.

Крайната десница взема трима мандата, от които два за Националния фронт, а Демократичното движение (МоДем) на центриста Франсоа Байру получава две места.

Френският премиер Жан-Марк Еро връчи оставката на правителството, а президентът Франсоа Оланд го натовари да състави следващото правителство, предаде Франс прес.

Очаква се съставът на новия кабинет да бъде обявен в четвъртък при завръщането на Оланд от срещите на върха на Г-20 в Мексико и на Рио+20 в Бразилия.

Не се очакват големи промени в сравнение със състава на досегашното правителство, тъй като всичките 25 министри, които се кандидатираха на изборите, спечелиха депутатски мандати.

Двама политици от левицата обаче не успяха да се преборят за депутатско място: бившата кандидатка за президент Сеголен Роаял и бившият социалистически министър на културата Жак Ланг.

Няколко бивши министри от правителството на Никола Саркози бяха победени на втория тур на изборите, но основните фигури на консервативната партия Съюз за народно движение спасиха местата си в парламента. Бившият министър на вътрешните работи Клод Геан загуби от друг кандидат на десницата, също както и бившата министърка на външните работи Мишел Алио-Мари. За сметка на това местата си в парламента запазиха бившият министър на труда Ксавие Бертран и генералният секретар на партията Жан-Франсоа Копе, а бившият премиер Франсоа Фийон беше избран в избирателен район на луксозни парижки квартали.