Франсоа Оланд: Френският заложник в Алжир е бил подло и жестоко убит
Франсоа Оланд: Френският заложник в Алжир е бил подло и жестоко убит / снимка: БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд окачестви като "подло и жестоко" убийството на френски заложник в Алжир от групировка, свързана с "Ислямска държава" и заяви, че това усилва решимостта му да се бори срещу тази организация, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Нашият сънародник Ерве Гурдел бе убит от терористична групировка подло, жестоко, позорно. Това е отблъскващо престъпление, чиито автори трябва да бъдат наказани", каза Оланд пред журналисти във френската мисия в ООН.

"Решимостта ми е пълна и тази агресия само я усилва", каза френският президент, имайки предвид френската военна намеса в Ирак срещу радикалната групировка "Ислямска държава".

Оланд заяви, че обезглавяването на френски заложник в Алжир е ново напомняне на необходимостта да бъде спрян тероризмът и призова страните от ООН да подкрепят антитерористичната борба, предаде ДПА.

"Днес говоря пред вас с особено силно вълнение. Франция преживява трагедия след убийството на наш сънародник. Франция обаче никога няма да се поддаде на шантаж, на натиск, на варварски постъпки", заяви Оланд в реч пред Общото събрание на ООН.

Френският президент предупреди, че заплахата от тероризма е глобална и че групировката "Ислямска държава" трябва да бъде спряна преди да се разрасне още повече. Оланд подчерта, че те нападат и мюсюлмани, отбелязва Асошиейтед прес.

"Борбата, която международната общност трябва да води срещу тероризма, не знае граници", посочи Оланд. "Ако не отговорим, или отговорим прекалено слабо, терористите ще продължат", предупреди френският президент.

Призната от Запада сирийска опозиция е единственият представител на сирийския народ, а не правителството в Дамаск, което предизвика години насилие, заяви Оланд, цитиран от Ройтерс.

"Франция подкрепя демократичната сирийска опозиция като единствен легитимен представител на сирийския народ. Режимът на (сирийския президент) Башар Асад трябва да бъде осъден, защото е съучастник в ставащото през последните години в Сирия - 200 000 загинали и още толкова изселени", заяви френският президент.

Източник: БТА