Французите подкрепят еднополовите бракове
Французите подкрепят еднополовите бракове / снимка: Reuters, архив

Преобладаваща част от французите (54 процента) подкрепят еднополовите бракове, но противниците на осиновяването на деца от хомосексуални двойки са толкова, колкото и онези, които го одобряват, съобщи Франс прес, цитирайки огласено днес допитване.

От 29 януари във френския парламент ще започне обсъждане на законопроект за узаконяване на сключването на брак и осиновяване на деца от лица от един и същи пол.

Подкрепа за еднополовите бракове дават 73 процента от симпатизантите на левицата и 63 на сто от привържениците на десни партии.

Според пола и възрастта на анкетираните най-благосклонно гледат на тях жените - 60 на сто от запитаните (мъжете са 46 процента) и младите хора на възраст 18-24 години - 76 на сто (37 на сто при хората на и над 65 години), предава БТА.

Разделение има и според религиозните убеждения. "За" еднополовите бракове са 69 процента от атеистите, докато "против" са 69 процента от редовно практикуващите католици и 50 процента от католиците като цяло.

Одобрение и неодобрение за осиновяването изказват равен дял - 48 на сто - от анкетираните. И по този въпрос най-силна подкрепа изразяват жените (56 процента) и младежите (70 процента), докато неодобрението е по-силно сред мъжете (56 на сто) и възрастните хора (62 на сто).

Атеистите широко подкрепят осиновяването (63 процента), докато негови противници са 56 процента от католиците като цяло и 70 на сто от ревностните католици. Допитването е осъществено по интернет между 11 и 13 декември с национална представителна извадка от 1005 участници на възраст 18 и повече години.