Франция иска санкциите срещу Русия да бъдат отменени възможно най-скоро
Франция иска санкциите срещу Русия да бъдат отменени възможно най-скоро / БГНЕС

Франция иска санкциите срещу Русия да бъдат отменени възможно най-скоро, но този процес е свързан с изпълнението на договореностите от Минск. Русия трябва да изиграе своята позитивна роля за това, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от ТАСС, след разговори в Париж с руския си колега Сергей Лавров.

Предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава не бива да става място на конфронтация. Искаме сътрудничество с Русия, отбеляза Еро.

Путин продължи хранителното ембарго срещу Запада до края на 2017-а

Разговаряхме за ситуацията в отношенията между Русия и НАТО, за възможностите за провеждане на Съвета Русия-НАТО на равнище постоянни представители в Брюксел. Ние, разбира се, ще следим как ще тръгне дискусията на срещата на върха във Варшава през юли, преди всичко предвид запазващата се тенденция за засилване на военната активност на алианса, на военното му присъствие край границите ни, каза Лавров.
Обсъдихме ситуацията в Нагорни Карабах. Сергей Лавров ме информира за резултатите от разговорите в Санкт Петербург между руския президент Владимир Путин и колегите му от Армения и Азербайджан. Готови сме да предоставим терен за нови обсъждания в Париж, каза френският външен министър.

Оланд говори за постепенна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия

Във връзка със Сирия Лавров заяви, че Русия се надява да възобнови диалога си с Турция за намиране на изход от кризата.

По сирийския въпрос Париж и Москва водят разговор между глухи, отбелязва обаче Франс прес. Френският и руският външен министър признаха, че ситуацията в Сирия е в пълен застой, потвърдиха, че имат разногласия помежду си, и всяка от страните призова другата да окаже натиск върху съответните си съюзници за възстановяване на примирието и възобновяване на политическия процес, посочва агенцията.

Днес нещата са блокирани. Спешно трябва да се постигне подобряване на ситуацията на място и да се благоприятства подновяването на преговорите, заяви Еро.

Германски министър подкрепя постепенно отменяне на санкциите срещу Русия

Не всичко зависи от руснаците. Призоваваме всички съпричастни страни да упражнят натиск върху протежетата си на място. Проблемът ще бъда решен, когато западните ни партньори убедят "умерените" си протежета, да се изтеглят от позициите на Фронта ан Нусра, сирийския клон на Ал Каида, който се бие срещу режима в Дамаск и е изключен от режима на прекратяване на огъня, отговори Лавров.

Франция иска санкциите срещу Русия да бъдат отменени възможно найскоро
netinfo
Франция и Русия трябва да засилят сътрудничеството си в борбата с тероризма. В днешния разговор засегнахме темата за общите ни усилия в тази област, каза Еро.

Източник: БТА