/ iStock/Getty Images
"Франция трябва да направи всичко възможно, за да избегне нов локдаун заради коронавируса", заяви премиерът Жан Кастекс на фона на увеличаващия се натиск върху болниците, съобщи Ройтерс.

В неделя в страната бяха регистрирани над 26 хиляди нови случая. Засега френското правителство устоява на натиска от страна на някои здравни специалисти да наложи нов, трети локдаун зарази увеличаващите се случаи на заразяване с коронавирус.

Френски културни институции протестират срещу мерките

Вместо това правителството на Кастекс наложи полицейски час след 18:00 часа в цялата страна, както и локдаун през уикенда в два региона. Освен това беше забранена работата на големите търговски центрове.

"Ние трябва да използваме всички оръжия, с които разполагаме, за да избегнем локдаун. Никога не съм го крил, нека да се ваксинираме, да защитим себе си, да се тестваме", заяви Кастекс пред уебсайта Туич (Twitch).

В неделя главният здравен инспектор на Франция Жером Саломон каза, че локдаунът не е табу, но не е и автоматичен, въпреки влошаващата се здравна ситуация. Днес френското здравно министерство съобщи за 26 343 нови случая, което е спад в сравнение с 29 759 ден по-рано. Смъртните случаи се увеличиха със 140 и достигнаха до 90 429 от началото на пандемията.

Франция облекчи ограниченията за международните пътувания

Броят на пациентите в интензивните отделения на Франция в неделя се увеличи с 57 и достигна до 4127. Заетостта на местата за интензивни грижи е 82 процента - най-високата от ноември, когато Франция беше във втория си локдаун.

"Ситуацията не става по-добра, има все по-висок брой на заразяванията и болниците са силно натоварени с много пациенти, средната възраст на които става все по-ниска и които не винаги имат съпътстващи заболявания", каза Кастекс.

Правителството планира да прехвърли около 100 пациенти по въздух или със специален влак от района на Париж в други градове, за да разтовари болниците в столицата.
БТА