/ iStock/Getty Images
Френски културни институции увеличават натиска върху правителството да облекчи ограничителните мерки заради коронавируса и да им позволи да отворят за посетители, предаде ДПА.

Персоналът е окупирал повече от 30 театъра в цяла Франция, включително в Париж и Страсбург. Близо 20 кина се опълчиха на правилата и отвориха за посетители през уикенда, прожектирайки филми безплатно в израз на протест.

Франция облекчи ограниченията за международните пътувания

Негодуванието срещу рестрикциите в културния сектор бе изразено също на връчването на наградите "Сезар" - най-престижните филмови отличия в страната.

Много актьори, включително Изабел Юпер, разкритикуваха мерките на церемонията в петък вечерта. Юпер, например, заяви, че кината трябва да бъдат отворени възможно най-скоро.

Междувременно актрисата Корин Мазиеро съблече дрехите си на сцената в знак на протест срещу, според нея, отношението на правителството към хората на културата.
Музеите, кината и театрите във Франция са затворени от края на октомври.


Според представители на сектора, за разлика от други страни френското правителство отказва да посочи срокове или планове за това кога културните институции може да бъдат отворени.
БТА