/ Thinkstockphotos
Франция споделя заключението на Великобритания за отговорността на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Това заяви днес френското президентство, цитирано от световните агенции.

Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал

Изявлението бе публикувано след като президентът Еманюел Макрон отново разговаря днес с британския премиер Тереза Мей по случая със Скрипал.

Лондон замразява двустранните контакти с Москва, гони руски дипломати

"От началото на седмицата Великобритания информираше подробно Франция за уликите, събрани от британските следователи и за елементите, показващи, че Русия е отговорна за атаката. Франция споделя заключението на Великобритания, че няма друго възможно обяснение и изразява отново солидарност със своя съюзник", се казва в изявление на френското президентство.

Москва готви ответни мерки, след като Лондон изгони руските дипломати

Макрон и Мей са "постигнали съгласие, че е важно да има европейско и трансатлантическо единство в отговора на това събитие и ще поддържат връзка в следващите дни", гласи изявлението.

Какво представлява веществото, с което е отровен Скрипал?

Макрон обсъди за първи път с Мей случая Скрипал в понеделник. Тогава той осъди нападението и го нарече неприемливо, без обаче да коментира обвиненията, отправени от Лондон към Москва.

Скандално изявление: Проговори създател на веществото, с което бе отворен Скрипал

Малко след като бе публикувано изявлението на френското президентство, Макрон каза пред журналисти, че скоро ще обяви мерките, които планира по случая с отравянето на бившия руски шпионин, предадоха световните агенции.

Междувременно Великобритания, Съединените щати, Франция и Германия направиха днес обща декларация, в което осъждат химическото нападение срещу бивш руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, и обвиняват за нея Русия, предаде Ройтерс.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания, сме отвратени от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания, на 4 март 2018 г.", се казва в декларацията.

"Това е атака срещу суверенитета на Великобритания и всяка такава употреба от държава е явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и на международното право. Това е заплаха за всички нас", подчертават лидерите на четирите западни сили.

Те призовават Русия да разкрие напълно пред Организацията за забрана на химическите оръжия своята програма за производство на нервнопаралитичния агент "Новичок".
БТА