Съществуват "основателни съмнения", свързани с обстоятелствата около авиокатастрофата, при която загина лидерът на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, заяви говорителят на френското правителство Оливие Веран, цитиран от Франс прес.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "малко неща се случват в Русия, без Путин да има нещо общо с тях".

Богат и неконтролируем: Какво се случи с Пригожин

Веран се съгласи пред френската обществена телевизия "Франс 2", че "по принцип това е истина, която можем да установим". "Все още не знаем условията, при които е станала катастрофата. Можем да имаме основателни съмнения", добави говорителят на френското правителство, без да споменава изрично за възможно участие на Кремъл в инцидента.

Пригожин беше преди всичко "човекът на Путин за мръсна работа", отбеляза Веран, като подчерта, че "Това, което е извършил, е неразривно свързано с политиката на Путин, който му е възложил отговорността да извърши тези престъпления начело на групата "Вагнер".

самолет катастрофа Пригожин
БГНЕС

Враговете на Путин, които имаха загадъчна участ

"Пригожин е оставил след себе си масови гробове. Той остави след себе си бъркотия в голяма част от света, имам предвид Африка, Украйна и самата Русия", гласи оценката на Веран.

През юни Евгений Пригожин започна бунт срещу руския генерален щаб и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Путин го определи като "предател", без да споменава името му, припомня АФП.

Авиокатастрофата е смятана за отмъщение на Кремъл, два месеца след бунта, пише и Асошиейтед прес. САЩ и Западът отдавна очакваха подобна стъпка от страна на руския президент въпреки обещанието му да свали обвиненията при сключването на споразумението, с което се сложи край на бунта на 23 и 24 юни.

Убит ли е Евгений Пригожин?

В централата на "Вагнер" в Санкт Петербург светлините бяха включени по такъв начин, че да образуват голям кръст. Поддръжници на Пригожин донесоха цветя пред сградата на импровизиран мемориал, съобщава АП, като отбелязва, че има множество теории за случилото се, но повечето смятат смъртта на олигарха за наказание за предизвикателството към 23-годишното управление на Путин.

Самолетът на Пригожин е един от най-безопасните в света

В социалните мрежи бойци на "Вагнер" заявиха, че са "готови да стартират", отбелязва агенция УНИАН. В едно от публикуваните видеа група наемници стои до пътя и призовава да ги "очакват".

Вагнер катастрофа Пригожин
БГНЕС

В друг запис един от наемниците директно обвинява за смъртта на Пригожин "малката кремълска мърша", отбелязва УНИАН.
Асен Георгиев/БТА