/ IStock
Финландските фермери, отглеждащи животни за кожи, първи в ЕС ще започнат да ваксинират норките си срещу коронавируса. Това съобщи днес браншовата организация ФИФУР (FIFUR), цитирана от ТАСС.

Финландската кожарска промишленост ще стане първата в ЕС, която ще започне да ваксинира животни срещу Коронавируса, каза ръководителката на организацията Маря Тиура.
Финландската агенция за храните е издала разрешение за използването на ваксина срещу COVID-19 за норки, разработени от ФИФУР съвместно с група учени от Хелзинския университет. Ваксината е наречена ФуркоВак (FurcoVac) и е експериментален препарат, отговарящ на изискванията на властите за подобни лекарства.

Одобриха Програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки


Разработването на ваксината е започнало през есента на 2020 година с цел да се предотврати евентуално разпространение на вируса из финландските ферми за кожи.
Препаратът е бил тестван в университетска лаборатория и във финландско стопанство, като имунният отговор на животните се е оказал на достатъчно добро равнище.

Потвърдено в Полша: Норки заразяват с коронавирус хора и обратното

За разлика от Дания и Нидерландия, където се наложи да бъдат умъртвени милиони норки, във Финландия към момента не е регистриран нито един случай на коронавирус сред животинките.
БТА