/ ThinkStock/Getty Images
Думата на 2017 г. в САЩ е "феминизъм", според класация на речника "Уебстър". АФП сочи и ролята на американския президент за класирането на думата.

Това е резултат най-вече от словесните атаки на Доналд Тръмп срещу жените и лавината от обвинения в сексуално насилие в резултат на аферата "Уейнстейн", обяви във вторник компанията "Мериам Уебстър".

Думата е била една от най-търсените през цялата година, според съобщение на най-големия американски речник, който публикува годишната си класация.

Тръмп за обвиненията на жени срещу него: лъжливи, скалъпени истории

Положението на жените е една от основните теми за обсъждане през 2017 г. в Съединените щати. В края на януари няколко стотици хиляди души демонстрираха в страната след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Много от тях носеха розови шапки с котешки уши, което стана символ на опозицията срещу новия президент.

Терминът "котенце", който може да означава или домашния любимец или знак за женския пол, бе използван от Тръмп, в запис на правен през 2005 г., който предизвика скандал по време на предизборната кампания през 2016 г., и в който той се хвали, че "хващал" жените "за котката".
 

БГНЕС


Думата "феминизъм" остава в новините благодарение на Холивуд, с пускането през пролетта на филма "Жената-чудо", където супергероинята е изиграна от Гал Гадот, и успеха на телевизионната поредица "Историята на прислужницата", която обрисува американска компания като ултраконсервативна диктатура, водена от каста, която използва сексуалното робство, за да продължава да работи.

Ким Чен-ун и Тръмп в съревнование за титлата „Личност на годината“ на „Time”

И думата се наложи в тази класация след историята с обвиненията за сексуален тормоз, които заляха известния продуцент Харви Уейнстейн и много други обвинения, които изскочиха от кулисите на шоубизнеса, политиката и медиите.

Съобщението идва в точното време. Рой Мур, краен консерватор, известен със своята дейност на религиозен активист и кандидат във вторник вечерта в избори за сенатор от Алабама, обвинен, че е пипал по непозволен начин непълнолетен в края на 1970 г. Републиканският кандидат е подкрепян от Доналд Тръмп, който нападна във вторник сутринта кандидатката от демократите, като заяви по двусмислен начин, че тя е "готова на всичко" за пари.

През 2016: Тръмп ще съди жените, които го обвиниха в сексуално посегателство

Думата феминизъм влиза в речника Уебстър през 1841 г. под определението "качества на жените". Днес тя означава "теория за равенството между половете - политическо, икономическо и социално” и "организирана дейност в името на правата на жените и техните интереси".
БГНЕС