/ iStock/Getty Images
Екстремисти се опитваха да използват коронавирусната пандемия, за да "разпространяват пропаганда на омразата и да подхранват недоверие в обществените институции" миналата година, заяви във вторник полицейската служба на Европейския съюз, цитирана от Асошиейтед прес.

В своя годишен доклад за тероризма в ЕС Европол изтъква, че пандемията от COVID-19 и причинените от нея икономическа криза и социално напрежение са допринесли за поляризиране в обществото и са довели до възприемането на по-крайни възгледи.

Ръст на конфликтите заради пандемията от COVID-19

В доклада се споменава арестуването на мъж в Нидерландия, за когото се твърди, че призовавал за "граждански арести" на депутати и здравни работници. В документа се казва, че проявите на насилие от противници на ограничителните мерки, въведени от нидерландското правителство заради коронавируса, са включвали хвърляне на камъни и бомбички по сградата на градска община и нанасяне на щети на 19 обекта за тестване за COVID-19.

"Най-новият доклад на Европол за положението с тероризма в ЕС показва, че в годината на пандемията от COVID се е увеличила опасността от онлайн радикализацията". Най-яркият пример за това са онлайн проявите на десни екстремисти, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Литва започва разследване за тероризъм заради отклоняването на самолет в Минск

Йохансон обсъди въпроса на среща в Лисабон с американския министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Европол е регистрирала миналата година 57 "неуспешни или осуетени терористични нападения" в шест държави от ЕС и 62 "терористични инцидента" във Великобритания. Положението е било сходно с това през 2019 г., когато са били отчетени 119 нападения, от които 64 във Великобритания. Броят на свързаните с тероризма арести в ЕС е намалял с една трета в сравнение с 2019 г. и е бил 449.

При екстремистки нападения миналата година са били убити 21 души - деветима при атака на десен екстремист в Германия и 12 при шест нападения на ислямски екстремисти.

Европол отбеляза, че всички джихадистки атаки са били извършени от нападатели, действали самостоятелно, въпреки че някои са имали контакти с терористични организации.

Според доклада използването на експлозиви при терористични нападения е намаляло, вероятно заради наложените във връзка с коронавируса ограничения върху големите събирания на хора.
БТА