Европейският съюз вдигна повечето санкции срещу Мианма
Европейският съюз вдигна повечето санкции срещу Мианма / снимка: Reuters, архив

Европейските външни министри решиха да отменят повечето от санкциите, наложени от тях на Мианма - по-специално ограниченията, засягащи над 800 предприятия, посочват дипломати, цитирани от Франс прес. ЕС обаче запазва оръжейното ембарго. "Става дума за оръжия и материали, които може да се използват за репресии", уточни един от тези източници. Предвижда се смекчаването на санкциите да е в сила една година.

По този начин ЕС иска "да приветства и окуражи процеса на реформи" в Мианма, се казва в декларация, приета от министрите в Люксембург.

ЕС ще следи ситуацията отблизо и "ще отговаря позитивно на провежданите реформи", се посочва в текста. Общността "все така очаква безусловното освобождаване на задържаните политически затворници и вдигането на всички ограничения, наложени на вече освободените", изтъкват министрите, цитирани от БТА.

ЕС "желае да започне активно сътрудничество с Мианма като цяло" и да поднови своята помощ за развитието на страната. Брюксел предвижда да й предостави търговски преференции, ако получи зелена светлина от Международната организация на труда, която първо трябва да се увери, че в Мианма няма принудителен труд.