Европа се надява Египет да намери пътя към демокрацията
Европа се надява Египет да намери пътя към демокрацията / снимки: Reuters, архив

Сега е моментът за промяна в Египет, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Катрин Аштън, цитирано от АФП, след обръщението на египетския президент Хосни Мубарак. Президентът Мубарак още не отворил пътя за по-бързи и дълбоки реформи. Ще следим с особено голямо внимание реакцията на египетския народ в следващите часове и дни, посочи в изявление Аштън.

Френският президент Никола Саркози изказа надежда, че Египет няма да се превърне в религиозна диктатура като тази в Иран. Саркози каза, че оттеглянето на Мубарак в полза на вицепрезидента Омар Сулейман е било неизбежно. От цялото си сърце се надявам зараждащата се демокрация в Египет да успее да изгради политически формации, структури и принципи, за да намери пътя към демокрацията, а не към религиозна диктатура като в Иран, заяви френският президент имайки предвид революцията свалила през 1979 г. шаха на Иран и завършила с ислямска диктатура на аятолах Хомейни.

Европа се надява Египет да намери пътя към демокрацията
netinfo


Германският външен министър Гидо Вестервеле изрази разочарование от речта на Мубарак, която според него не е очакваната стъпка напред. Според него обръщението на египетският президент не допринася за успокояването на обстановката в Египет. Безпокойството на международната общност е по-силно след обръщението, отколкото преди него, отбеляза Вестервеле и призова протестиращите да не пробягват до насилие. Вестервеле се намира в Ню Йорк за днешните дискусии в Съвета за сигурност на ООН, пише БТА.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че последствията от обръщението на Мубарак остават неясни и отново призова за бърз преход към правителство с по-широко представителство, посочва АП.

Европа се надява Египет да намери пътя към демокрацията
netinfo


Екстремистите нямат място в бъдещото египетското правителство, заяви представител на Държавния департамент на САЩ. „Искаме да сме сигурни, че процесът на преход няма да бъде заложник на екстремистите или онези, които не вярват дълбоко в открития и демократичен процес, който желаем”, каза пред Конгреса на САЩ зам.-държавният секретар Джеймс Стейнбърг.

Предаването на властта в Египет трябва да протече открито и мирно, за да съответства на очакванията на египетския народ, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от ИТАР-ТАСС. В страната трябва да се състоят свободни и честни избори, призова той. Единствено народът на Египет трябва да взема решения за своето бъдеще, подчерта Бан Ки-мун, като допълни, че трябва да се гарантира спазването на човешките права и воденето на откровен и всеобхватен диалог с всички заинтересовани страни. ООН е готова да оказва цялата необходима за тази цел помощ, заяви Бан Ки-мун.

Самият Барак Обама призова египетското правителство да обясни на народа си обявените вчера от президента Хосни Мубарак промени, предаде АП. В изявление Обама заяви, че египтяните са били уведомени за предаването на властта, но още не е ясно, че промените са неотложни, смислени и достатъчни. „Голяма част от египтяните не са убедени, че правителството има сериозно намерение да осъществи реален преход към демокрация. Отговорност на правителството е да каже ясно на египетския народ какви са плановете на Мубарак. Призоваваме египетското правителство да разясни своевременно направените промени и да изложи ясно и недвусмислено последователните стъпки в процеса, водещ до демокрация”, каза Обама, цитиран от ДПА.