Така изглежда днес северният сирийски град Хомс, някога изпълнен с магазини и кафенета. След пет години гражданска война от древния сирийски град са останали само развалини. Хомс е почти напълно разрушен, повечето сгради са сринати със земята или са понесли много тежки щети.

Съборени покриви, бутнати стени и празни улици - това е гледката в Хомс в момента.

Третият по големина град в Сирия е станал свидетел на свирепи битки между силите на президента Башар Асад и бунтовниците срещу режима. И си личи.

Сирийската армия и бунтовници водят ожесточени сражения в Хомс

През 2011 година индустриалната част на северния сирийски град е завзета от бунтовнически групи, борещи се срещу режима на президента Башар Асад.

През 2012 година правителствените сили започват офанзива, за да си върнат контрола над Хомс. Бунтовниците обаче успяват да запазят присъствие в някои райони на града.

Към края на 2015 година бунтовниците напускат града след сделка с армията на Асад и Хомс вече е изцяло под контрола на правителствените сили.

Хомс стана жертва и на редица атаки на терористичната групировка „Ислямска държава", която действа основно на територията на Сирия и Ирак.