Сирийската армия и бунтовници водят ожесточени сражения в Хомс
Сирийската армия и бунтовници водят ожесточени сражения в Хомс / Reuters

Сирийската армия и бунтовници водят ожесточени сражения в Хомс, предаде Франс прес, като се позова на държавната информационна агенция САНА и на опозиционна група.

Силите на режима се опитват да прочистят "гнездата на съпротива" в централния сирийски град, наричан от активисти "столицата на революцията". Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че и двете страни в конфликта са дали жертви. Базираната във Великобритания сирийска опозиционна група информира за сражения и ожесточени бомбардировки и в Дейр ал Фул, в провинция Хомс, след опит на армията да щурмува контролираното от бунтовници село, отбелязва БТА.

Хомс е най-голямата и най-стратегическа провинция в Сирия. Граничеща с Ливан, Йордания и Ирак, тя свързва северната и южната част на страната.

Сирийската армия и бунтовници водят ожесточени сражения и на пътя за Маарет ан Нуман - стратегически град южно от Алепо, който е под контрола на опозицията от началото на седмицата, съобщи кореспондент на Франс прес. Колона от около 40 военни автомобила, сред които 10 танка, бе спряна на десетина километра южно от града, който се намира в северозападната провинция Идлиб.

Маарет ан Нуман, чието население наброяваше 90 хиляди души преди началото на бунта, се намира на пътя между столицата Дамаск и големия град в Северна Сирия Алепо. Той е от стратегическо значение, тъй като подкрепленията, които армията изпраща към Алепо, трябва да преминат през него.

Сирийски военни самолети бомбардираха днес бунтовници, за да защитят стратегическа база в провинция Идлиб, съобщи още Сирийският център за наблюдение на човешките права. Над 20 ранени, трима от които в тежко състояние, бяха транспортирани в импровизирана болница.

Броят на убитите в Сирия от началото на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад преди 19 месеца е достигнал най-малко 33 000 по данни на базираната във Великобритания опозиционна група. В конфликта са загинали над 23 600 цивилни (включително въоръжени), 8211 военни и 1241 дезертьори. При това Сирийският център за наблюдение на човешките права направи уговорката, че реалният брой на жертвите е още по-висок, тъй като и режимът, и бунтовниците не разкриват колко точно хора са загубили.

151 души са били убити в Сирия само вчера - 50 цивилни, 60 военни и 40 бунтовници. Най-кръвопролитният ден от началото на конфликта е бил 26 септември тази година с 306 жертви.