Европейският съвет, който ще заседава извънредно в Брюксел, се очаква да приеме решение за затварянето на пътя на мигрантите през Балканите и за прекратяването на политиката на тяхното препращане.

В писмото си до европейските държавни и правителствени ръководители председателят на Европейския съвет Доналд Туск изразява "предпазлив оптимизъм", че резултатите от тяхната среща, както и от заседанието ЕС-Турция, насрочено за обедните часове, ще бъдат положителни. На първо място трябва да възстановим Шенген, заявява Туск.

Меркел се обяви срещу затварянето на балканския път на мигрантите

Говорител на германската канцлерка Ангела Меркел обаче нарече информацията за затваряне на балканския път на мигрантите "спекулация". "Обърнах внимание на информациите относно затварянето на маршрута през Балканите, но към момента това е спекулация. Преговорите продължават и трябва да почакаме", заяви Кристиане Вирц.

Самата Меркел изрази надежда, че на преговорите между ЕС и Турция може да бъде направена крачка напред, но предупреди, че те ще бъдат трудни, предаде Ройтерс.

Дер Щандарт: ЕС закрива "Балканския маршрут" за мигрантите

Преди дни Европейската комисия изрази очакването действието на пространството без гранични проверки да бъде възобновено най-късно до края на годината.

Според Туск затварянето на пътя през Балканите няма да реши изцяло миграционната криза. Той обаче отбелязва, че по този път миналата година са преминали 880 хиляди мигранти, а от началото на тази година - 128 хиляди души.

Меркел към бежанците: Спазвайте нашите закони

Туск очаква на заседанието да бъдат постигнати решения, които да подпомогнат Турция във волята й да задържа мигрантите да не стигат до Гърция и да приема обратно хората, задържани в Егейско море или достигнали гръцка територия, за които няма основание да останат в ЕС. Той допълва, че Европейският съвет следва до одобри предложението на ЕК за осигуряването на 700 милиона евро за хуманитарни дейности в ЕС, насочени засега основно към Гърция.

Според Туск в навечерието на срещата за пръв път се очертава общо съгласие в ЕС. По неговите думи, ако плановете бъдат "лоялно приложени", те ще доведат до търсения резултат.

Източник: БТА, БГНЕС