ЕС втвърди тона спрямо Западните Балкани
ЕС втвърди тона спрямо Западните Балкани / снимка: Reuters, архив

Европейският съюз заплаши да върне задължителните визи за Сърбия и други 4 страни от Балканите, кандидатки за членство, за да ги принуди да зачитат правата на ромите и да подобрят условията им на живот.

Шведският министър на вътрешните работи Тобиас Билстрьом беше съвсем ясен при пристигането си в Люксембург за среща с колегите си от ЕС: "Всички трябва да изпълнят задълженията си, преди да се присъединят към ЕС и едно от тях е да подобрят съдбата на малцинствата."

Билстрьом и вътрешните министри на Франция, Германия, Австрия, Белгия, Люксембург и Холандия подписаха писмо с настояване да се възстановят задължителните визи за Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Албания и Македония като знак на протест срещу растящия брой необосновани молби за убежище от граждани на тези страни. "Тези лица нямат право на убежище. Те напускат своите страни заради своето икономическо положение", подчерта шведският вътрешен министър.

Междувременно британският външен министър Уилям Хейг призова Косово и Сърбия да продължат диалога си под егидата на Евросъюза, окачествявайки го като жизненоважен за сближаването с блока на 27-те, предава АФП. "Диалогът между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията им е ключов за двете страни по техния път към интегрирането им в ЕС", заяви през медиите Хейг след среща в Прищина с косовския премиер Хашим Тачи.

Според Хейг картата на Европа окончателно е очертана и не може да има никаква промяна на границите. На въпрос дали очаква признаване на Косово от страна на Сърбия, британският дипломат отговори, че на властите в Сърбия и преди е казвано, че ако искат интеграция в ЕС, трябва да нормализират отношенията с всички свои съседи.

Хейг изрази задоволство от срещата в петък в Брюксел между Тачи и сръбския премиер Ивица Дачич под егидата на ЕС. Това бе първият разговор от стартирането на диалога през март 2011 г., който обаче от тази пролет е на кота нула, предава БГНЕС.

Самият косовски премиер Хашим Тачи каза, че не очаква близките месеци да се стигне до признаването на Косово от страна на Сърбия. Той очаква по-сериозен ангажимент за нормализацията на двустранните отношения. След срещата с Тачи британският министър говори с вицепремиера на Косово Слободан Петрович.

Хейг разговаря с президента Атифете Яхяга и косовският си колега Енвер Ходжай.

Британският първи дипломат, който трябва да посети Белград по-късно днес за среща с президента Томислав Николич, подчерта, че ще изрази същото послание и пред сръбските власти.

Подновяването на диалога между Сърбия и Косово и постигането на конкретни резултати в нормализирането на отношенията са условията, наложени от ЕС на Белград и Прищина, за да продължи сближаването им с Евросъюза.