Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / Gulliver/Getty Images, архив
Европейската комисия предложи днес ЕС да прекрати вноса на руски петрол, още руски банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT, както и да спре излъчването на три руски телевизии.

Пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че новите санкции се предвижда да засегнат най-голямата руска банка Сбербанк, както и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча и при обсадата на Мариупол. По нейните думи санкциите предвиждат три руски телевизии, които не бяха посочени конкретно, да не разпространяват програмата си в ЕС нито в ефир, нито онлайн.

По отношение на забраната на вноса на руски петрол Фон дер Лайен отбеляза, че тази стъпка няма да бъде лесна и ще се приложи постепенно. Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината.
 

Фон дер Лайен заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу Украйна. Искаме Украйна да спечели тази война, но и да бъде способна да се възстанови след това. Трудно е да се предвидят необходимите суми - вероятно ще бъдат нужни неколкостотин милиарда евро по оценки на специалисти, добави тя. Председателят на ЕК предложи на евродепутатите да започне работата по подготовката за бъдещото възстановяване на Украйна след войната.