Руският посланик към ЕС Владимир Чижов е бил привикан днес в Европейската служба за външна дейност, съобщиха от институцията.

Уточнява се, че това действие е по разпореждане на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, и е свързано с руското нахлуване в Украйна. Чижов е бил приет от генералния секретар на европейската външна служба Стефано Сонино.

В Киев е издадено предупреждение за въздушен удар

Руският представител е бил запознат със становището на ЕС за най-решително осъждане на непредизвиканото и неоправдано нахлуване на руските военни сили. Той е чул искането на ЕС руският президент Владимир Путин да прекрати военните действия незабавно и безусловно, и да изтегли всички войски и въоръжение от цялата територия на Украйна.

Русия започна военна операция в Украйна

Чижов е бил уведомен, че ЕС ще отговори твърдо на руската агресия и че такова решение ще бъде прието на днешното извънредно заседание на Европейския съвет. Посланикът е научил, че ще бъдат утвърдени нови тежки санкции, напълно съгласувани между ЕС и международните партньори.

В съобщение на Постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел, разпространено няколко часа по-късно, се посочва, че Чижов е предупредил за "неизбежни" ответни действия на Москва срещу европейските санкции. Той е заявил, че действията на ЕС са едностранни, незаконни и необосновани. Според него санкциите може само да влошат допълнително отношенията с Москва.
БТА